11/5/12

Fantàstica celebració de l'acte inaugural dels 50è aniversari de Torre Llauder











Ha estat una nit fantàstica, un èxit de participació total i un orgull per la nostra ciutat poder tornar a obrir al públic el preuat jaciment de Torre Llauder. Us adjunto la recreació virtual de l'antiga vil.la romana, així com  la notícia que hem publicat al web de CIU-Mataró

Èxit de participació a l’acte inaugural del 50è aniversari de Torre Llauder

La festa romana va comptar amb la participació des Armats de Mataró, música, dansa, gastronomia i altres activitats

Centenars de persones van assistir divendres al vespre a l’acte inaugural del 50è aniversari de la descoberta de la vil•la romana de Torre Llauder. Després d’un any tancat per tasques de rehabilitació, el clos arqueològic va tornar a obrir les portes al públic amb un acte de celebració presidit per l’Alcalde de Mataró, Joan Mora, en companyia del director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, i del president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez.

Mora va destacar la vàlua del jaciment arqueològic i el fet, que després de molts mesos, els mataronins i maresmencs en puguin tornar a gaudir. Segons l’Alcalde, ara “cal continuar treballant per descobrir el patrimoni de la ciutat i transmetre’l a tot aquell que ens visiti”.

L’acte va començar a les 20:30 del vespre amb els quadres i evolucions dels Armats després que haguessin recorregut la ciutat des de l’edifici de La Presó fins arribar al jaciment. Posteriorment, l’arqueòleg municipal Joaquim Garcia va oferir una visita guiada i es va projectar un audiovisual sobre la reconstrucció virtual de la vil.la romana.

Els assistents també van poder gaudir de música en directe, convit-degustació a la romana i un espectacle de música i dansa.

Més activitats de celebració

El 18 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà al Museu de Mataró l’exposició “La Vil•la romana de Torre Llauder. De res rustica Iluronensium”. La mostra és un recull historiogràfic que recorda com es va produir la descoberta de la mà de Marià Ribas, però també de la història de les excavacions i de l’estat actual.

En els actes de celebració també hi participen altres departaments de l’Ajuntament ja que a través de l’IMPEM s’ha implicat als botiguers de la ciutat per guarnir els aparadors amb elements commemoratius, així com els pastissers de Mataró faran una rajola de xocolata commemorativa dels 50 anys, amb la reproducció d’un fragment dels mosaics de la vil•la romana.

La Biblioteca Pública Pompeu Fabra acollirà una mostra d’epigrafia romana, concretament una làpida i un pedestal trobats a la ciutat romana d’Iluro amb documents i bibliografia sobre l’obra de Marià Ribas i Bertran i l’arqueologia a Mataró. A més a la biblioteca s’hi faran conferències, hora del conte i un festival de contes per a adults relacionat amb l’època romana a la ciutat.

Descoberta de Torre Llauder

Torre Llauder és un dels jaciments arqueològics més notables del país i la descoberta de la vil•la romana que s’hi conserva per Marià Ribas i el seu equip marca una de les fites més transcendents de l’arqueologia catalana i mataronina del segle XX. El 2011 entitats mataronines i persones convocades pel Museu de Mataró es van constituir en la Comissió 50 anys Torre Llauder per commemorar l’aniversari de la descoberta de la vil•la romana i plantejar-ne el programa d’actes.

De les actuacions fetes fins ara, cal destacar la presentació de les darreres excavacions a la Tribuna d’Arqueologia de la Generalitat, l’article dels “Fulls102” del Museu Arxiu de Santa Maria i la proposta del Grup d’Història del Casal de nomenar Marià Ribas i Bertran membre de la Galeria de Mataronins Il•lustres, una iniciativa que ha assumit l’Ajuntament de Mataró.