21/9/11

Spains Secret Conflict




Poques vegades un documental aconsegueix posar-me la pell de gallina però en aquesta ocasió, Gary Gibson, periodista i professor anglès que viu a Mataró des de fa més de 20 anys, ho ha aconseguit amb el seu “Spain’s Secret Conflict”. Aquest és el títol del reportatge de 40 minuts de durada que ell mateix ha dirigit i presentat i que explica allò que tantes i tantes vegades intentem fer entendre els catalans quan sortim fora del país: a què es deu el nostre sentiment per la terra i perquè bona part de nosaltres voldríem que Catalunya fos un país independent.

Gibson aconsegueix posar el dit a la llaga en tots aquells temes espinosos i que en els darrers anys han generat tensió entre Catalunya i Espanya: des de les consultes sobiranistes encapçalades per la iniciativa d’Arenys de Munt; fins a la immersió lingüística; passant pel futbol o la immigració. La realitat d’aquest “Conflicte encobert” s’explica a través de reconegudes veus que defensen totes i cadascuna de les posicions en àmbits diversos, com els polítics José Maria Aznar, Jordi Pujol, Josep Lluís Carod Rovira, Oriol Junqueras o López-Tena; periodistes com Federico Jiménez Losantos o Curri Valenzuela; historiadors com Josep Mª Soler i Sabater; professors universitaris com Paul Preston o economistes. Gibson no descuida les opinions de la gent del carrer de ciutats com Madrid o Barcelona, en moments tant particulars com la Diada de Sant Jordi, la Feria de Abril o un partit al Camp Nou.

El documental ha estat visionat per més de 100 mil persones a internet i la productora Endboard ja ha mogut fils perquè el treball s’emeti per la BBC.

Felicitats Gary pel teu treball! El recomanaré allà on vagi!