7/9/11

“I ara què? Migracions i crisi econòmica a Catalunya”






Aquest vespre he assistit a l’Acte acadèmic organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Mataró i Òmnium Cultural amb motiu de la Diada Nacional, celebrat a la Sala de Plens del consistori. Quin luxe poder comptar amb les paraules del sostsdirector del Centre d’Estudis Demogràfics de Catalunya, Andreu Domingo, alhora de parlar sobre crisi econòmica i immigració. Aquest era el títol de la conferència “I ara què? Migracions i crisi econòmica a Catalunya”, perquè com ell mateix ja ha teoritzat, el caràcter cíclic de les onades migratòries relacionat amb la conjuntura econòmica porta implícit una gran contradicció: gairebé sempre l’esforç de l’assentament–un dels processos més delicats del fenomen migratori- requereixi a parts iguals la implicació de la població immigrada i no immigrada, i normalment s’ha de fer en època de vaques magres.

Aquest és el context que ens planteja i al qual no podem defugir. Perquè hem de fomentar la cohesió social i una bona entesa entre tots els ciutadans i esforçar-nos perquè sigui així a tots i cadascun dels barris de la ciutat.
Andreu Domingo treballa com a investigador i docent des de 1985 i és també professor associat al Departament de Geografia de la UAB. És director del Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions (GEDEM).

Gràcies Andreu per les teves paraules!