17/7/08

PROJECTE UNIVERSITARI DEL MARESME, CIU NO ENS VAM EQUIVOCAR


Avui, Catalunya te un excés d’Universitats i això ha posat en escac a moltes d’elles quan, a més, han d’adaptar-se a l’Espai Bologna que significarà un gran desafiament.
És sabut que el descens d’estudiants que patim a Mataró és important i que cal esforçar-se per trobar sortides. La que s’ha buscat ha estat el de la fusió dels dos projectes de la Ciutat, l’endegat pel propi Ajuntament, l’EUPMT, adscrita a la UPC i el de l’EUM, adscrita a la Pompeu Fabra i que va impulsar el Consell Comarcal del Maresme en temps de CiU.
El primer que hem de dir és que no ens vam equivocar. Que és aquest segon projecte, el del CCM el que està més sanejat, amb un dèficit mínim, i comparat amb els aproximadament 1.800.000€ que anualment l’Ajuntament ha d’aportar a la EUPMT. Al final, la sortida endavant de la fusió significa sumar alumnes però, bàsicament, que Mataró liderarà el projecte universitari des del Tecnocampus. És cert que el CCM participarà en el Patronat però el lideratge majoritari i, per tant, la responsabilitat sobre els esdeveniments a partir d’ara seran de l’Ajuntament de Mataró.
La generositat amb la que ha actuat el Consell Comarcal i, per tant, tots els ciutadans i ciutadanes del Maresme amb Mataró ha estat admirable. Generositat en aportar un projecte Universitari consolidat, equilibrat i amb un equip humà molt potent a qui també s’ha d’agrair l’esforç fet durant els darrers anys per contenir-se a mida dels ingressos que es tenien per tal de tenir una Escola Universitària sòlida. Generositat afegida en la cessió, a preu més que baix, de l’Edifici de l’antic Club Nàutic de forma que Mataró el podrà gestionar quan la Universitat es traslladi. Generositat, sobretot, perquè aquesta massa crítica es desplaça cap al TecnoCampus per donar a aquest la oportunitat que Mataró demana. La inversió milionària, que pagarem els mataronins, en un nou edifici necessitava aquesta generositat del Consell Comarcal i, nosaltres, Convergència i Unió hem demanat a la EUM si s’hi sentia de gust? si pensava que hi anava a guanyar? si el projecte acadèmic està assegurat? si l’equip humà tindrà els seus drets assegurats? i si la viabilitat econòmica –que estava assegurada al CCM- continuaria o seria encara millor des del TCM? Aquestes són les condicions que CIU hem posat per davant per tancar l’acord. Tant el Gerent de l’EUM com el President actual així ho han assegurat i, per tant, nosaltres hem estat al costat de l’Escola en aquest pas.
És juts reconèixer també el compromís del Consell Assessor d’Empresaris i Emprenedors que l’EUM atresora i que l’Ajuntament de Mataró s’ha compromès a respectar i incorporar al TCM. Com també el treball inicial tant d’en Ramon Camp (com a polític) i l’Eugeni Romeu com a primer Director, la Mar Isla, i ara en Jordi Martí en funcions de Director Acadèmic. A tots ells, el nostre reconeixement ja que sense el vostre esforç, avui el Tecnocampus no seria viable.
Toca ser optimista i treballar amb ambició. Tenim i tindrem la responsabilitat que aquest tema exigeix però no deixarem d’estar amatents que les coses es facin bé i es vagi més enllà. Hem demanat a l’Alcalde i li hem transmès els nostres contactes respecte a la possibilitat de la captació per a l’entorn de Mataró, d’una Universitat Internacional de prestigi per potenciar el Maresme com a pol Universitari al sud d’Europa en l’àrea de la Gran Barcelona. Si cal, treballem en la, també proposta nostra, Agencia pel redesenvolupament del Maresme.